Çizelgede belirtilen beygir güçleri(Hp) traktör markasına ve toprak özelliklerine göre ± %20 değişiklik gösterebilir.
AYSAN Ara Çapa Makinesi Nedir?
Ekim sonrası bitki toprağının kabartılması için çapalayan ve fidanlar arası yabancı otlar ile mücadelede yüksek performans gösteren modern bir tarımsal makinedir.Ara çapa makinesi 2 çeşittir.Biri Şanzımanlı diğeri Sürüklemeli tiptir.Şanzımanlı makine traktörün 540 devirli kuyruk milinden aldığı hareketle makineye bağlı dönen rotovatör bıçakları ile toprağı işler.Diğer sürüklemeli makinede italyan tip esnek yaylı ayaklar ve ayakların uç demirleride kırlangıç denilen model kullanılır.Her iki makinede 3 lü, 5 li, 7 li, 9 lu modelleri üretilir.7 ve 9 lu modeller katlamalı (merdaneler için) ve pistonludur.
AYSAN AÇM (Ara Çapa Makinası) serisi ; sıraya ekili, mısır,pancar, ayçiçeği, biber, patates,tütün,domates,kavun,karpuz,kabak, fasülye ve pamuk gibi bitkilerin aralarını çapalamak ve yabancı otları parçalamak için kullanılır.
-Toprak kabartma işlemiyle topraktaki hava oranını artırır; buharlaşma ve su kaybını minimuma indirgeyerek bitki kök gelişimini maksimum seviyeye çıkarır.
- Bitkilerin yeterli besin maddesi ve suyu topraktan almasını sağlar.
- Tarlayı yabancı otlardan temizler.
- Toprağı kabartarak, toprağın havalandırılması ve güneşlenmesini sağlar.
- Gübrenin toprağa daha iyi nüfus etmesini sağlar.
- Esnek Yay çeliğinden imal edilen bacakları sayesinde, toprak altını sıkıştırmayıp bitki gelişimini engellemez.
- Taşlı arazide kullanmaya elverişli bir makinedir.
- Bitki gelişimini engelleyen yüzey altı taşları dışarı çıkartır.
- Beygir gücü düşük traktörlerde kullanılabilir.
- Çapalama işçiliğinde %70-80 tasarruf sağlar.İnsan iş gücüne ihtiyaç kalmaz.Kısa zamanda çapa işi biter.
- Arkasına takılan merdaneler sayesinde toprak keseklerini (sertleşmiş yumrular)daha ufak olmasını ve toprağı düzeltmesini sağlar.
-Toprak dönen merdane sayesinde yüzeye eşit oranda yayılır.
- İstek üzerine makineye gübre atma teşkilatı bağlanabilir.
-Birbirinden bağımsız hareketli olan üniteler sayesinde engebeli arazi şartlarında dahi çapalama derinliğini sabit tutmaktadır.
-Mahsulde erken gelişim ve verim artışı sağlar. Her çeşit bitki için çok fonksiyonlu ayarlama imkanı sunar. Standart olarak merdaneli ve merdanesiz olarak kullanımı mümkündür.
-Kullanım amacına ve isteğe bağlı olarak merdanesiz aletlerin arkasına boğaz doldurma ünitesi bağlanabilmektedir.
-Aynı zamanda talep durumunda gübreleme tertibatlı (Sandıklı) olarak sunulabilmektedir.
-Yedili (7 li) Ara Çapa makinaları isteğe bağlı olarak mekanik veya hidrolik katlamalı olarak da üretilmektedir.
-Arazinin büyüklüğü(7 dekar-dönüm ve üzeri) ve ülkemizin topraklarının genel olarak işlenmesi zor bir yapıda olması nedeniyle ”en ucuz ara çapa makinesi” seçimi sahada sizi zor duruma düşürebilir. -Daha güçlü ve kaliteli yapıya sahip seçiminiz ise uzun yıllar en zorlu arazi koşullarında da yoldaşınız olacaktır.
MONTAJ ve KULLANIMI
3 nokta askı sistemi ile traktöre bağlantı aşaması başlamaktadır. Montaj sağlandıktan sonra ön-arka ve sağ ve sol paralellik ayarı yapılır. Sağ ve sol yandaki gergi mesafelerinin de eşit olması gerekmektedir. Tepe kolu bağlantısını yapın ve iyice kilitlendiğinden emin olun. Traktöre yerleşimi sağlanan ara çapa makinesinin ünitelerinin iş konuma getirilmesi aşamasında; kilit askı kolunu hafifçe kaldırın ve yere indirin. Uygun konuma geldikten sonra askı kolunun kilitli olduğundan emin olun.
Sıra arası mesafelerin ayarlanması sırasında yeni ünite konumlarını makine üzerinde işaretleyin. Ünitelerin rahat kayması için şase üzerini yağlayın, ünitelerin somunlarını gevşetin ve işaretlemiş olduğunuz konumlar üzerine yerleştirin. Yerleşim sağlandıktan sonra sabitleme somunlarını tekrardan sıkarak işlemi tamamlayın.
Genişlik ayarı için sağ ve sol yanda bulunan ünitelerin sabitleme somunlarını gevşetin ve ayakları kaydırarak istenen konuma getirin. İstenen konuma yerleştirildikten sonra sabitleme cıvatalarını ve kontrol somunlarını sıkarak işlemi tamamlayın. Yerleşim sağlandıktan sonra yıldız disk aşağı doğru konumlandırılır ve baskı ayarı yapılır. Ayar yapıldıktan sonra kullanım dışı iken yıldız disk tekrardan yukarı doğru kaldırılarak yerine yerleştirilir.
Toprak işleme derinliği ayarı için derinlik ayar kolunu saat yönünde çevirin, bu sırada yükselen tekerlek ile derinlik skalası belirlenir. Uygun konuma getirildikten sonra sabitleme mandalını takın ve kılavuz gergi ayarını yaparak işlemi tamamlayın.
Makine yükseklik ayarı için ayar yapılacak merdanenin altına uygun yükseklikte takoz yerleştirin. Ekipman dikkatle yere indirildikten sonra seviye pimi boşa çıkacaktır, seviye pimini sökün ve uygun deliğe yerleştirin, bu sayede merdane yeni konumuna gelecektir.
Ayarlanabilir Ünite Ara Mesafesi
45 – 60 CM ÜNİTE ARA MESAFE Ünite ara mesafe ve bacak sayısı kolayca ayarlanabilir.
60 – 80 CM ÜNİTE ARA MESAFE Ünite ara mesafe ve bacak sayısı kolayca ayarlanabilir.
Ara mesafeler 40-45-50-60-70-75-80-90cm aralıklarla ayarlanır.
Ürün Çeşidine göre ayaklar arası mesafeler:
Kavun-Karpuz-Kabak-Domates-Biber 80-100 / 90-110 cm
Mısır-Ayçiçek-Pamuk-Biber :40-70 cm
Pancar-Fasulye-Tütün : 45 cm
Makinanın videosu için web sitemizin Medya başlığı içinde ki Videolar bölümüne bakınız.
Hertürlü bilgi için Lütfen Fabrika Teknik Servisini arayınız. : 00 90 232 437 02 19 Santral