Kültivatörler tarlada kökleri havalandırmak için toprağın sürülmesinde veya mısır, buğday, arpa ekiminde toprak üzerinde bulunan ölü bitkilerin ve diğer zararlı cisimlerin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Üzerinde bulunan dişler sayesinde kültivatör çeşitleri toprağın sürülmesini en iyi şekilde sağlamaktadır.
- Çizelgede belirtilen beygir güçleri(Hp) traktör markasına ve toprak özelliklerine göre ± %20 değişiklik gösterebilir.
- Bu makina toprağın iki aletle tek iş yapılmasını sağlar, yabancı otların biçilmesi ve tohum yatağı hazırlanması işlerinde kullanılır. Spiral-Çelik Esnek yay bacaklar sayesinde toprağın mineral ve oksijen dengesini çok iyi sağlar, toprağı alt-üst işlemediği için toprak yüzeyi nemi ve gübreyi korur.
- Tohum yatağı hazırlar.
- Tarla yüzeyini düzeltir.
- Arkadaki döner merdane yerinden kaldırılmış toprağı, tekrar bulunduğu alana serpiştirir böylece toprak dokusu kaybolmaz.
- Gübreyi toprağa karıştırır, hububat hasadı sonrası tarlada kalan sap ve samanlar (anız) organik gübre olarak toprağa karıştırılır.
- Sıra arası çapa yapar.
- İş derinliği hassas bir şekilde ayarlanabilir.
- Döner tırmık kombinesi ile kesekler(sertlleşmiş toprak yumruları) parçalanır ve tarlanın tesviyesine yardımcı olur.
- Ayaklar, takviyeleri çıkarılarak da kullanılabilir.
- Traktör seyir halinde ekipman küçültmek için resimde de görüldüğü gibi iki yan kenar tablası ile arka merdane hidrolik kolu ile toplanır dar alanlarda geçiş kolaylaşır..
- Döner merdane sayısı makine büyüklüğüne göre 1 veya 2 adettir.
- Merdaneler özel kapalı rulman sistemleri ile su,çamur ve tozdan korunarak,dışarıdan gress yağı basmaya uygun üretilir.
- Hidrolik açılıp kapanabilmeleri nedeni ile yol durumunda rahat bir şekilde seyredebilir.
- Ürettiğimiz tüm tarım makinelerin montajı,sökülmesi kolay olup,yedek parçası daima bulunmaktadır.
- 32/23, 32X12, 32X10 VE 20X20 [Lapine tipi] ayak modelleri takılabilir.
- Makinanın arkasında bulunan, tarla içinde işlem başlayınca döner tırmık merdane sayesinde, toprak nemi kaybolmasın diye kazılan toprak üzeri örtülür,tarla tesviyesi de sağlanmış olur.
- Makine üzerine boya sistemi;Kendi tesisimizde ElektroStatik Toz Boya bölümünde yapılmaktadır.Kullanılan tarım aletlerine özel uzun dayanımlı hammaddeler kullanılır, doğa şartlarından etkilenmez,matlaşmaz,çatlama yapmaz,ilk günkü gibi canlı parlak rengini korur,aşınmalarda sprey boya ile rütuşlara uygundur.
- Kullanılan malzemeler, tarım aletlerine özel, uzun dayanımlı hammaddeler olup çabuk bozulmanın önüne geçilmiştir,
- Tarım makinalarında kazıyıcı yaylar Türkiye'de ilk, yağlı ısıl işlemden geçmiş demirin esneyen çelik halidir.Tüm bu işlem kendi tesislerimizde yapılmaktadır.
- Her bir kazıyıcı ayak ağırlığı 4.4 kg.dır.Esnek çelikten yapılmış olup kendi tesislerimizde üretilmektedir.
- Merdane sayısı ; 45 ayaklı makinelerde ve üstündeki ayaklı makinelerde(60 ayağa kadar)toplam 8 adettir.En arkada 4 merdane yanlarda 2 +2 merdane bulunmaktadır.
- 21 ayaktan 43 ayağa kadar olan makinelerde toplam 6 merdane bulunmaktadır.2+2+2
- Yan merdanelerin toprağa teması ve taşıma için kaldırılması için ortada büyük güçlü hidrolik piston bulunmaktadır.Bu piston gücünü traktörün hidrolik çıkışına bağlanarak alır.
- Merdanelerin çapı:300mm(30cm), Merdane uzunlukları 1230mm(1.23 cm) dir.
- En arkadaki merdanelerin çalışma prensibi;Üstteki kol merdanelerin ileri-geri hareketini sağlar,Alttaki kol ;Merdanelerin toprağı işleme derinliğini ayarlar.
- Ayakların zeminden yüksekliği 440m(44cm) dir.
- Aysan Yay Ayaklar 2 tip üretilir.Müşteri talebine göre üretimde dikkate alınır.Normal Standart ayak ölçüleri :12 mm kalınlığı,3 mm eni,1145mm uzunluğu, 55 cm yüksekliği vardır.
- Yüksek Yay Ayak ölçüleri : farkı sadece ayak uzunluğu ve Yüksekliğidir.Standart Aysan Ayaktan 10 cm (65cm)yüksektir.Daha derin toprak işlenmesinde ve tarla atıklarının,ot ve sapların çok olduğu toprak yüzeyi işlenirken topaklanma yapmaması için yüksek ayak tercih edilebilir.Standart ayağa göre malzemeden kaynaklı az da olsa fiyatı daha fazladır.